Sveriges största butik för tunnhåriga
30 dagars nöjd kund garanti
Fri frakt vid köp från 400kr

Kvinnligt håravfall


Nära en femtedel av alla kvinnor I världen drabbas av alopecia eller tunnhårighet. Hos män följer håravfallet ofta ett visst mönster, men så behöver inte förloppet utveckla sig hos kvinnor. Däremot tror forskarna att den huvudsakliga orsaken bakom manligt- och kvinnligt håravfall beror på en genetiskt ärvd känslighet gentemot de typiska manliga könshormonerna, därav det engelska namnet “androgenetic alopecia”. Dessa hormoner som helt naturligt existerar hos båda könen, påverkar vissa individers hårsäckar negativt och på sikt riskerar produktionen av hår att helt upphöra eller i alla fall försämras. Kvinnor som drabbas förlorar sällan allt hår uppe på huvudet som män kan göra, istället handlar det ofta om en diffus förlust av hår utspridd över hela hjässan.

Havande kvinnor uppmärksammar inte sällan att deras hår växer snabbare och känns tjockare, orsaken är att halterna av östrogen får sig en boost under graviditeten. En tid efter födseln är det inte ovanligt att håret istället uppfattas som sämre än någonsin, en bidragande orsaker kan då vara att halterna av östrogen återgår till mer normala nivåer. Östrogenbristsrelaterat håravfall startar i regel i övergångsåldern och drabbar många kvinnor, mer eller mindre omfattande.

Hjälp för tunnhåriga kvinnor


Den hjälp som finns att tillgå vid genetiskt håravfall hos kvinnor är dels minoxidil (Rogaine®, Spectral DNC), ett liniment som påstryks två gånger dagligen och hårkirurgi, som innebär att hår flyttas från resistenta områden till de drabbade zonerna med hjälp av kirurgi. Hårlaser har också visat sig kunna hjälpa, gärna då i samspel med minoxidil. En ny naturlig produkt vid namn LC Anti-Hair Loss Treatment har också visat sig effektiv för kvinnor som besväras av tunnhårighet.

Det går också att mycket effektivt dölja de tunnhåriga ytorna med hjälp av hårfibrer från Toppik® - många kvinnor använder våra produkter och är mycket nöjda. I övrigt är en välbalanserad kost viktig för att håret ska se bra ut och kännas friskt, liksom att undvika utdragna perioder av intensiv stress.


Kvinnligt håravfallDet finns andra former av håravfall som benämns annorlunda. Trichotillomani (TTM) är ett tillstånd då den  drabbade tvångsmässigt sliter i sina hårstrån, ofta från specifika områden. I merparten av fallen finns det underliggande emotionella orsaker till beteendet och professionell hjälp ska sökas omedelbart om TTM misstänks.

Alopecia Areata är troligtvis en auto-immun sjukdom som orsakar små tunnhåriga/hårfria öar. I många fall växer de igen av sig själva, men medicinsk undersökning krävs för att fastställa diagnos. En annan form av håravfall benämns telogen effluvium och  innebär att en betydande mängd hår frigörs från hårsäckarna. Den här proceduren sker hela tiden under kontrollerade former och kallas ”shedding”, men drabbas man av telogen effluvium hetsas den normala processen och plötsligt sker ”shedding” i accelererad hastighet och omfattning.

Hormonsvängningar, försämrat näringsintag, droganvändning, blodbrist och stress är några av de övriga orsaker som anges i den medicinska litteraturen som svar på frågan ”varför drabbas kvinnor av håravfall?”.

 

Till förstasidan på Toppik.se


DÖLJ HÅRAVFALL

MED TOPPIK - STYLING FÖR TUNNHÅRIGA.

Toppik® är världens mest använda produkt för att dölja tunnhårighet och håravfall hos kvinnor och män. Att tappa håret är för många en stor tragedi men med Toppik erbjuder vi en smart och bekväm lösning. Sveriges mest populära stylingprodukt för tunnhåriga!

Dölj håravfall med Toppik - Styling för tunnhåriga
Produkten är tillagd i varukorgen
» Fortsätt handlaGå till kassan