Sveriges största butik för tunnhåriga
30 dagars nöjd kund garanti
Fri frakt vid köp från 400kr

Håravfall


Det finns många olika varianter av håravfall. Ärftligt håravfall (androgen alopeci, manligt håravfall, genetiskt håravfall) innebär att vissa hårsäckar successivt  börjar producera tunnare och tunnare hårstrån som på sikt leder till mer eller mindre utpräglad tunnhårighet, ibland går det så långt att området blir helt kalt. Hos män är växande vikar och måne typiska tecken på att processen satt igång. Kvinnor kan uppvisa liknande symptom men brukar i de flesta fall behålla sin ursprungliga hårlinje och istället drabbas av diffust håravfall. Kvinnligt håravfall diagnostiseras vanligtvis enligt Ludwig-skalan medan diagnostisering av mäns håravfall görs via Norwood-Hamilton skalan.

Den främsta orsaken till ärftligt håravfall hos män tros sitta i generna och inbegriperer en ärv känslighet för testosteronets metabolit dihydrotestosteron, som gradvis försvårar hårsäckarnas produktion av hår. För kvinnor handlar det inte sällan om hormonförändringar även om de deras genetiska håravfall också härstammar från ärvda anlag. Andra faktorer som sägs kunna accelerera håravfall är stress och rökning. Trots intensiv forskning inom området håravfall vet ingen idag exakt varför många människor drabbas av tunnhårighet.

Forskare menar att ungefär 50-80 % av alla män drabbas av ärftligt håravfall och ca 20-40 % av alla kvinnor. Hur mycket hår som går förlorat varierar från fall till fall, men det är viktigt att starta behandling så tidigt som möjligt för att uppnå bästa möjliga resultat.


Håravfallsprodukter

Många hjälpmedel mot håravfall på marknaden


Medicinering (Propecia ®, Proscar®, Avodart®)
I Sverige är den läkemedelsklassade substansen finasterid godkänd för behandling av genetiskt håravfall. En tablett intages per dag och de hämtas ut med recept hos Apoteket. Vetenskapligt bevisat effektiv.

Utvärtes behandling (Rogaine®, Kirkland m.fl.)
Den vanligaste aktiva substansen i den här klassen heter minoxidil och påstryks på hjässan, två gånger per dag. Vetenskapligt bevisat effektiv.

Laserbehandling (X5®, laserstudio)

Att behandla håravfall med laser blir allt mer populärt. Behandlingsmetoden är mycket enkel att genomföra och är fri från bieffekter. Det går att behandla sig både hos en studio eller hemma hos sig själv.

Naturläkemedel (Saw Palmetto, Recapeen)
De allra flesta naturläkemedel mot ärftligt håravfall saknar vetenskapliga bevis. Saw Palmetto (Sv: sågpalm) är den mest lovande substansen inom den här klassen.

Hårfibrer (Toppik® - originalet!)
Kallas på engelska för ”concealers” och består av finfördelade hårfibrer som distribueras över hjässan. Resultatet med Toppiks hårfibrer blir allt som oftast mycket imponerande och allra bäst blir effekten med den patenterade pumpen som endast Toppik kan erbjuda!

Kosttillskott
Många av oss är i behov av mer vitaminer och antioxidanter än de vi får i oss genom den dagliga kosten. Hår, hud och naglar använder i många fall samma byggstenar och därför kan intag av rätt kosttillskott göra stora nytta. Biotin, kisel, åkerfräken och l-cystein är bara några exempel.

Hårersättning
Består av en supertunn botten som limmas på hjässan. Resultatet kan bli mycket realistiskt, även i hårlinjen. En hårersättning håller minst i ett par månader och kräver regelbunden tillsyn och service.

Hårtransplantation (Strip och FUE)
Hår som ej är känsligt (resistent) för ärfligt håravfall växer i nacken och på sidorna. Härifrån plockas hårsäckar som sedan flyttas till de kala/tunnhåriga ytorna. Denna procedur kallas hårtransplantation. Färdigt resultat syns normalt efter 12-16 månader. Ingreppet kan upprepas tills dess att patienten inte längre har fler resistenta hårsäckar att förflytta. Det går också att ta hårsäckar från andra delar på kroppen, detta kallas body hair transplant.

Det finns många fler produkter på marknaden, men ofta utan vetenskapliga bevis att stödja sig på. En helt unik produkt som nyligen lanserades är Hair DX®, ett gentest som tar fasta på att hitta spår efter genetiskt håravfall i ditt DNA. Om du kommer bli drabbad kan du I god tid förbereda dig och vidtaga åtgärder för att bromsa processen, ingår du inte i riskgruppen kan du andas ut eftersom chansen att då drabbas av kraftigt genetiskt håravfall drastiskt minskar. Andra typer  av håravfall som förekommer i litteraturen är Fläckvist håravfall (Alopecia Areata) som innebär att begränsade ytor med växande hår blir tunnhåriga eller kala, Alopecia Totalis som resulterar i en förlust av allt hår på hjässan samt Alopecia Universalis som gör att allt hår på kroppen tappas.

Man kan också upptäcka håravfall utan genetisk förklaring, det brukar benämnas effluvium och innebär att ovanligt många hårsäckar försätts i viloläge. De vanligaste orsakerna att drabbas av effluvium är fysisk stress (kirurgi, sjukdom, blodbrist, snabb och omfattande viktförändring), emotionell stress, viss medicinering, graviditet och andra hormonella förändringar. Sök alltid kontakt med legitimerad läkare om du misstänker bakomliggande sjukdom eller skada.


Miljoner nöjda kunder runt om i världen använder dagligen Toppik® hårfibrer för att dölja tunnhåriga ytor på ett smidigt och naturtroget sätt. Nu kan du förbättra resultaten ytterligare med hjälp av den nyutvecklade pumpen som enkelt  skruvas på Toppik® -burken!


DÖLJ HÅRAVFALL

MED TOPPIK - STYLING FÖR TUNNHÅRIGA.

Toppik® är världens mest använda produkt för att dölja tunnhårighet och håravfall hos kvinnor och män. Att tappa håret är för många en stor tragedi men med Toppik erbjuder vi en smart och bekväm lösning. Sveriges mest populära stylingprodukt för tunnhåriga!

Dölj håravfall med Toppik - Styling för tunnhåriga
Produkten är tillagd i varukorgen
» Fortsätt handlaGå till kassan