Sveriges största butik för tunnhåriga
30 dagars nöjd kund garanti
Fri frakt vid köp från 400kr

Hårtransplantation (Hair transplant)

Det är mycket sällsynt att man tappar allt sitt hår på huvudet, oftast är det mesta av håret i nacken och på sidorna kvar eftersom detta hår i hög grad är resistent mot ärftligt håravfall. Inom ramen för skönhetskirurgi har kirurger därför specialiserat sig på att förflytta stora kvantiteter av dessa resistenta hårsäckar till områden uppe på huvudet som med åren blivit glesare eller helt kala. Operationen kallas för hårtransplantation och fungerar både för kvinnor- och män.

Hårtransplantation hjälper tunnhåriga att hantera sitt håravfall

STRIP & FUE


Det finns i dag två metoder som används för att genomföra en hårtransplantation. Den äldre varianten kallas STRIP och går ut på att kirurgen skär ut en remsa ur det resistenta området. Därefter syns såret igen och under tiden arbetar flera tekniker med att extrahera hårsäckarna ur remsan. Sedermera görs en mängd små exakta snitt på mottagarområdet och de resistenta hårsäckarna placeras. Patienten får ett ärr i nacken vars utseende varierar beroende på kirurgens kompetens och patientens individuella förutsättningar. Vanligtvis kan ärret döljas med omkringväxande hår som mäter minst 1-2 cm, men det finns också skräckexempel där både utväxt och ärr blivit betydligt sämre än patienten blivit lovad.

STRIP passar i regel bäst om man behöver omplacera stora mängder hårsäckar under en och samma operation eftersom tekniken är mindre tidskrävande än FUE och därmed billigare per hår. Priset för en hårtransplantation utförd med STRIP-metoden ligger mellan ca 25 000 - 60 000 kr beroende på omfattning och klinik.

FUE (Follicular Unit Extraction) kallas den nyaste metoden. Då hårsäckar växer i grupper om 1-5 hårsäckar per gruppering,  extraherar kirurgen de resistenta hårsäckarna genom att plocka upp grupperna var för sig med ett speciellt instrument. Denna teknik resulterar i att patienten inte får ett större sammanhängande ärr i nacken.Därefter läggs de snitt i mottagarområdet som också förekommer vid STRIP. FUE-proceduren är mer tidskrävande och därmed dyrare, en hårtransplantation utförd med FUE-metoden kan därför kosta över 100 000 kr.

STRIP och FUE kan i sina nuvarande utföranden inte ersätta den täthet av hår som ursprungligen fanns, men en mycket realistisk ”illusion” av mer hår är fullt möjlig att uppnå. Ibland behövs det flera operationer för att få ett tillräckligt bra resultat. Som med alla skönhetsoperationer finns det en risk att den opererade inte blir nöjd. Det är därför viktigt att kolla upp olika kliniker. Jämföra dem med varandra, läsa garantivillkor och använd Internet för att få reda på mer information. Kom ihåg att alla kliniker har nöjda kunder och nästan alltid också några missnöjda.

Hårkirurgi - Inte för alla tunnhåriga

 
En tumregel säger att man inte bör genomföra en hårtransplantation före man fyllt 35 år. Detta råd bygger på det faktum att mångas håravfall inte har stabiliserat sig innan dess, och i vissa fall tar det ännu längre tid. Opererar man sig vid låg ålder finns det därför en risk att man några år senare kommer ångrar sig eftersom håravfallet av det icke-resistenta håret på hjässan har fortsatt. Om det förekommer flintskallighet inom familjen/släkten bör man vara extra försiktig!

Hårtransplantationer fokuserade på att fylla vikar bör därför enbart utföras på personer där ärftligt, manligt håravfall ej finns inom familjen/släkten eller där håravfallet mer eller mindre har avslutats. HairDX ger användaren värdefull information om hur omfattande håravfallet kommer bli. Många tunnhåriga kan med fördel använda Toppik hårfibrer för att dölja sitt håravfall till dess att de har väldigt lite hår kvar och raka bort håret eller om de inte tappat något hår under många års tid överväga en hårtransplantation.

 

Till förstasidan på Toppik.se


DÖLJ HÅRAVFALL

MED TOPPIK - STYLING FÖR TUNNHÅRIGA.

Toppik® är världens mest använda produkt för att dölja tunnhårighet och håravfall hos kvinnor och män. Att tappa håret är för många en stor tragedi men med Toppik erbjuder vi en smart och bekväm lösning. Sveriges mest populära stylingprodukt för tunnhåriga!

Dölj håravfall med Toppik - Styling för tunnhåriga
Produkten är tillagd i varukorgen
» Fortsätt handlaGå till kassan