Sveriges största butik för tunnhåriga
30 dagars nöjd kund garanti
Fri frakt vid köp från 400kr

Orsaker till håravfall


Det finns många olika anledningar till varför män och kvinnor tappar mer hår än normalt och varför hårsäckarna hos vissa personer gradvis uppvisar en försämrad produktion av hårstrån. Den allra vanligaste orsaken är genetisk. Det handlar alltså om en ärftlig åkomma från mamma och/eller pappas sida och kallas ärftligt håravfall eller androgen alopeci. Denna typ av kan inträffa hastigt och det behöver inte ta många år efter puberteten innan tydligen tecken som ”måne” och ”vikar” uppstår på hjässan. Hos kvinnor med ärftligt håravfall sker ofta en diffus förtunning över hela hjässan. Förloppet är inte sjukdomsklassat och därför inte att betrakta som farligt, men det kan påverka den drabbades psykiska välstånd negativt och bör därför inte negligeras av omgivningen.


Orsaker till håravfall

Tunnhårig? - normalt att fälla hår!


Läkare brukar säga att man kan tappa upp till 100 st hårstrån per dag utan att det anses som onormalt, trots detta är det lätt att bli panikslagen när fler hårstrån än vanligt dyker upp i handfatet eller på kudden. På engelska kallas processen för ”shedding” och innebär att hårsäcken släpper sitt strå för att gå in i viloläge. Detta kan av anledningar såsom stress, sjukdom, trauma, graviditet, medicinering, droger, näringsbrist, hormonella förändringar, kirurgi m.m. uppstå i onormalt stor omfattning, detta benämns effluvium och brukar med tiden rätta till sig självt.

Om håravfall istället uppstår som tunnhåriga eller kala fläckar (fläckvist håravfall) kallas det Alopecia Areata och bör undersökas närmare av hudspecialist. Även detta tillstånd har en benägenhet att reparera sig självt inom sinom tid men kan också utvecklas åt andra hållet och alltså förvärras. Trikologi kan till viss del hjälpa, men tyvärr finns inga garantier mot denna typen av håravfall.

Överdriven styling kan också på sikt skada håret och orsaka håravfall, så även frekvent hårslitande. Om skadan sker medvetet kallas detta för trichotillomani och kan behandlas med psykologisk terapi. Det två allvarligaste formerna av håravfall kan sägas vara Alopecia Totalis (som resulterar i en förlust av allt hår på hjässan) samt Alopecia Universalis (som gör att allt hår på kroppen tappas). Dessa två tillstånd bör diagnostiseras av legitimerad expertis.Till förstasidan på Toppik.se


DÖLJ HÅRAVFALL

MED TOPPIK - STYLING FÖR TUNNHÅRIGA.

Toppik® är världens mest använda produkt för att dölja tunnhårighet och håravfall hos kvinnor och män. Att tappa håret är för många en stor tragedi men med Toppik erbjuder vi en smart och bekväm lösning. Sveriges mest populära stylingprodukt för tunnhåriga!

Dölj håravfall med Toppik - Styling för tunnhåriga
Produkten är tillagd i varukorgen
» Fortsätt handlaGå till kassan