Sveriges största butik för tunnhåriga
30 dagars nöjd kund garanti
Fri frakt vid köp från 400kr

Manligt håravfall


Manligt håravfall, ibland även benämnt genetiskt hårvfall, ärftligt håravfall och androgen alopeci. Detta icke-sjukdomsklassade besvär, anses av forskare bero på en genetiskt ärvd ”känslighet” inom hårsäcken där EDA2R och P2RY5 tros vara några av de inblandade generna i denna komplicerade genetiska labyrint.

På varje hårcell sitter det androgena receptorer som hjälper androgener såsom testosteronmetaboliten 5α-dihydrotestosteron (DHT) att fästa vid cellerna och därefter överföra medhavda instruktioner. Eftersom DHT i betydligt större utsträckning binder till de androgena receptorerna än testosteron, har den en större potential att ställa till med skada hos de genetiskt känsliga hårsäckarna.


I hårcellerna hos genetiskt känsliga individer feltolkas androgena signaler på ett sätt som är negativt för hårsäckarna. Dessa feltolkade signaler påverkan antagligen cellernas kärnor (nukleus) och tros bl.a. störa de viktiga protein- och RNA synteserna samt andra vitala funktioner som sker inuti cellerna. I förlängingen hotas hårsäckens produktion av hårstrån att helt upphöra, om än efter många års androgen influens.


Det finns olika produkter som hjälper mot manligt håravfall även om det än så länge inte finns någon permanent lösning som kan garantera en fullt behårad hjässa. Håret på sidorna och i nacken är i stor utsträckning beskonat från genetisk känslighet och kan därför med fördel användas vid hårtransplantationer för att minska det manliga håravfallets synbarhet. Hårtransplantationer har genomförts under många år och är idag en välbeprövad och relativt säker metod om den sker på en kandidant med rätt förutsättningar och genomförs hos en kompetent och välrenomerad klinik.


Lär dig hur man motverkar manligt håravfall

 
Motverka manligt håravfall och tunnhårighet

 


Invärtes behandling (Propecia ®, Avodart®)

I Sverige är den läkemedelsklassade substansen finasterid godkänd för behandling av manligt håravfall. En tablett intages dagligen. Recept krävs och fås via läkare. Produkten hämtas ut hos Apoteket. Vetenskapligt bevisat effektiv.

 Utvärtes behandling (Rogaine®, Spectral DNC)

Den vanligaste aktiva substansen i den här klassen heter minoxidil och påstryks på hjässan, två gånger per dag. Vetenskapligt bevisat effektiv.

 Laserbehandling (X5®, laserstudio)

Att behandla håravfall med laser blir allt mer populärt. Behandlingsmetoden är mycket enkel att genomföra och är fri från bieffekter. Det går att behandla sig både hos en studio eller hemma hos sig själv.

Utöver detta finns det en uppsjö naturläkemedel som utlovar guld och gröna skogar utan att egentligen lämna några som helst bevis. Kosttillskott kan i viss mån påverka hårväxten men är i sig inte effektivt mot manligt håravfall.


Till förstasidan på Toppik.se


DÖLJ HÅRAVFALL

MED TOPPIK - STYLING FÖR TUNNHÅRIGA.

Toppik® är världens mest använda produkt för att dölja tunnhårighet och håravfall hos kvinnor och män. Att tappa håret är för många en stor tragedi men med Toppik erbjuder vi en smart och bekväm lösning. Sveriges mest populära stylingprodukt för tunnhåriga!

Dölj håravfall med Toppik - Styling för tunnhåriga
Produkten är tillagd i varukorgen
» Fortsätt handlaGå till kassan